Havspaddlarnas blå band, dag 48

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Havspaddlarnas blå band, dag 48

Storgrundet (Hörnefors)-Ratan, 70 km
Vaknade till ännu en fantastisk morgon! Paddlingen över till Vitskär (Obbola) gick över helt stilla vatten. Knappt en krusning. Det var så magiskt! Hela dagen bjöd på stilla vatten och bitvis kändes det som att jag flög fram. Kroppen kändes starkare än nånsin.
Jag kunde paddla på utan att stanna hela vägen till Ostögrundet. Kunde gå rakt över alla fjärdar utan problem. Först Yttre Täftefjärden och sen Sävarfjärden. Att paddla över öppet vatten som ligger stilla är så galet vackert! Gillar extra mycket när himlen speglar sig i det. Då sitter himmel och hav samman.
Att paddla mellan Ostögrundet och Rönnberg var som att navigera i en labyrint.. grunt vatten, lerig botten och stenar som lurade lite varstans. Men efter lite trixande tog jag mig fram.
Resten av vägen till Ratan gick väldigt bra den med. För en fantastik dag jag hade. Att sen komma fram till Ratan gjorde det hela ännu bättre. Som gjort för personer som paddlar blå bandet! Dusch, toalett, kök, tvättmaskin, torkskåp etc

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Havspaddlarnas blå band, dag 47

Havspaddlarnas blå band, dag 47

Fillinghamn-Storgrundet (Hörnefors), 53 km
Hade en liten orm utanför tältet när jag klev upp i morse. Glad att den inte fått för sig att ringla sig in i tältet. Efter att ha packat samman allt gav jag mig iväg på ett helt stilla vatten. Jag tycker att världen känns så magisk när den är så stilla! Till en början var himlen helt blå, men under morgonen drog det in allt fler moln. Älskar att titta på molnen när dom befinner sig i vattnet. Gillar även när himmel och hav har samma färger så att det är svårt att avgöra var havet slutar och himlen tar vid.
Det var så skönt att få paddla i bara underställ idag igen! Höjden av lyx 🙂 kroppen kändes dessutom mycket piggare idag mot igår. Även det är jag tacksam för.
Som vattnet låg så stilla kunde jag paddla rakt över Degerfjärden och sen direkt över till Järnäsudden. Jag paddlade på upp till Sikhällan. Där gick jag iland för att luncha. Blev en längre paus i solen. Ljuvligt!
Jag tog sen sikte på Norrbyn innan jag letade mig mellan flera öar på min väg till Storgrundet. Där tältade jag även sist jag paddlade. Men då på natt 70. Strax efter att jag fått tältet på plats och packat in alla mina prylar började det regna. Skönt att jag hann komma in innan jag blötte ner mig eller några prylar. Mysigt att sitta inne i tältet och lyssna på regndropparna.

Havspaddlarnas blå band, dag 46

Havspaddlarnas blå band, dag 46

Storviken, Norra Ulvön-Fillinghamn, 57 km
Jag lämnade Ulvön på ett helt stilla vatten. Tänker än en gång vilken sagolik tur jag har med vädret. Kroppen kändes seg och ville inte helt arbeta så jag tog det väldigt lugnt. Stannade ofta och såg mig runt på det vackra landskapet.
Jag paddlade upp till Skrubban och vidare upp till Grisselön. Sista kilometrarna i motvind då vädergudarna huxflux bestämde sig för att ge mig nordostlig vind. Jag gick iland på Grisselön och satt sen där i solen och väntade ut vinden. Lika plötsligt som det blåste upp, lika hastigt lade sig vinden för att försvinna helt. Resten av dagen paddlade jag på ett stilla vatten.
Först över till Skagsudde, runt Ällön, mot Rypskär, Mellan Långholmen och Granön sen direkt till Själnöudden och dess vindkraftverk innan jag paddlade rakt norrut till Fillinghamn.
Luften är ännu inte särskilt varm. Men det kompenserar solen med. Så idag har jag, precis som igår, inte kunnat ha på mig mina paddelbyxor och jacka utan endast suttit i underställ. Så skönt att äntligen få lite luft mot kroppen!

Havspaddlarnas blå band, dag 45

Havspaddlarnas blå band, dag 45

Härnösand-Storviken, Norra Ulvön, 66 km
Lämnade Härnösand på ett helt stilla vatten. Paddlade upp till Hemsön och paddlade på dess insida. Men visst är det konstigt att det känns tyngre att paddla på helt stilla vatten mot i lätt motvind? Vattnet upplever jag som mycket tjockare att ta sig fram genom när det är stilla.
När jag skulle över Storfjärden blåste det upp. Nordlig vind som byggde upp en del sjö. När jag paddlade över Storfjärden såg jag Höga kusten bron och sen blev landskapet bara vackrare och vackrare. Höga kusten är nog min absoluta favoritsträcka längs svenska kusten. Alla dessa vackra öar!
Jag tog lunch mitt på Valkallens östra sida. Tänkte att jag skulle vänta ut vinden lite. Det var nog ett bra dag för medan jag åt så lade sig vinden och resten av dagen blev stilla.
Här har öarna helt andra färger. Alla kläs i röda stenar som lös upp vackert i solskenet! Kändes så lyxigt att ha all denna vackerhet helt för mig själv. Mötte inte en endaste båt på hela dagen bortsett från färjan som går över till Hemsön.
Jag paddlade och verkligen njöt hela vägen till norra delen av Norra Ulvön. Sista timmarna i bara underställs tröja då det blev för varmt med jacka. Helt ljuvligt!

Havspaddlarnas blå band, dag 44

Havspaddlarnas blå band, dag 44

Lörudden-Härnösand, 52 km
Så snart jag paddlade ut från hamnen i Lörudden såg jag Åstholmsudde som en färgskiftning i horisonten. Sist jag paddlade över Sundsvallsbukten kom vi bara halvvägs innan vi fick problem i form av hård vind. Idag var det helt stilla. Allt vatten förvandlas till ett stort psykedeliskt mönster när solen spelar med det. Från Lörudden till Åstholmsudde är det nästan 20 km. Det är med andra ord många paddeltag innan man kommer över. Men det psykedeliska mönstret och det härliga vädret gjorde att jag nästan föll i trans och det kändes därför som att det gick fort att ta sig över.
Så snart jag kommit över så var det genast dags för nästa korsning. Denna gång över Åvikebukten.
Jag paddlar på och njuter av solen. Jag går iland på Svenskäret för att luncha. Det är så skönt att känna solen värma!
Jag paddlar upp till Härnön och paddlar på dess insida. Innan Härnösand passerar man flera riktigt vackra hus med små tinnar och torn. Sen paddlade jag rätt genom själva standen innan jag kom till öns norra sida. Jag gick iland på ”Sälsten” och gick sen hem till min kusin Sara och hennes familj.
Hade en väldigt trevlig kväll!

Havspaddlarnas blå band, dag 43

Havspaddlarnas blå band, dag 43

Stocka-Lörudden, 45 km
Efter en lugn och skön morgon började jag paddla med tungt hjärta i perfekt väder. Var väldigt jobbigt att lämna Vega igen även fast jag vet att hon har det bra. Började sakna henne igen redan vid första paddeltaget. Tycker så jäkla mycket om henne.
Vattnet har legat nära på helt stilla hela dagen. Eller som en psykedeliskt mönster kanske? Jag kan inte studera det för länge innan jag blir helt yr. Men har samtidigt svårt att slita blicken från det.
Finns inte så mycket att säga om dagens vägval. Har mer eller mindre gått från udde till udde. Tjuvön, Rävudden, Skatudden, Mellanudden, Klackudden, Moningsudden, Långören och sen upp till Lörudden.
Tog ingen paus längs vägen idag då kroppen kändes pigg. Kanske pga av wienerbröd?!
Till Lörudden kom Tommy och mötte upp och bjöd på middag inne i Njurunda. Trevligt att ses igen!
Detta tål att upprepas hur många gånger som helst. Tänk vilken tur jag har som får möta så många snälla och hjälpsamma människor!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DCIM100GOPROG0050323.JPG

DCIM100GOPROG0050358.JPG

Havspaddlarnas blå band, dag 42

Havspaddlarnas blå band, dag 42

Kråkskär, Kråkön-Stocka, 47 km
Vaknade tidigt (som vanligt), men med samma känsla som ett barn på självaste julafton. För idag skulle Vega komma ut och hälsa på! Att dagen sen var magisk rent vädermässigt med gjorde allt bara ännu mer euforiskt 🙂
Dagen startade på drömmigast tänkbara sätt med att paddla över på mer eller mindre helt stilla vatten till Hornslandsudden. En dryg mil från land till land. Sen paddlade jag längs med Hornslandet och dess steniga kust. Det var så vackert!
Jag gick på insidan och Kuggören och paddlade genom tunneln och kom ut till massa sand. Fastnade först i sanden. Fick backa och testa en annan väg. Det fungerade. Men det var på håret. Som tur var gällde det bara en kort sträcka.
Efter att jag kommit fram till utsidan av Hästholmen gick jag direkt över till Bergö och Vitskär. Det blåste lite lätt från norr. Efter en stund vred vinden och blev västlig för att sen bli nordlig igen. Sjön blev krabb av alla vindriktningsförändringar.
Jag tog nu sikte på vindsnurrorna och Rävudden. Väl där vred vinden igen och blev sydlig. Paddlade på fram till Stocka utan större svårigheter.
Strax efter att jag nådde Stocka dök min älskade Vega! För ett återseende <3
Hade en väldigt trevlig kväll tillsammans med Vega, Gunnar, Danza, Ebba och Kiwi! Tack Gunnar för att du tog en omväg för min och Vegas skull!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DCIM100GOPROGOPR0317.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Havspaddlarnas blå band, dag 41

Havspaddlarnas blå band, dag 41

Ljusnenäset-Kråkskär, Kråkön, 54 km
Idag har jag varit en riktig suris. Kombinationen pms och SMHI är riktigt usel. Hade sett fram emot en dag med medvind då det var vad SMHI utlovat. Under morgonen ändrades prognosen till nordvästlig vind. Men endast 2-4 m/s. Verkligen var 7 m/s nordvästlig vind. Kände mig lurad. (Som så ofta annars med väderleksprognoser). Det gick helt ok till en början. Långsamt med helt ok. Försökte paddla så skyddat som möjligt vilket resulterade i att jag fastnade i en labyrint av stora stenar redan vid Furuskär. Andra problemet blev vid Stenö och Sandskär. Även där en labyrint, men hör var problemet inte stora stenar utan det grunda vattnet. Fick paddla lite fram och tillbaka för att hitta en lämplig väg.
Enda stunden som jag inte behövde kämpa så mycket för, var på insidan av Skatön. Där var det inte det minsta motigt.
Jag paddlade på till Vitgrund där jag tog en längre lunchpaus. Riktigt skönt. Speciellt dom stunder som solen letade sig fram från molnen. Ser man sig omkring här kan man nästan tro att man ser fjäll på avstånd. Landskapet på land har ändrats och blivit mer kuperat.
I serpentinbågar paddlade jag till Kråkön där jag tältar i natt. Serpentinbågarna uppstod av att jag försökte paddla så skyddat som möjligt. Som vanligt blev jag genomblöt när det är en del sjögång. Men det fungerade rätt så bra. Sista fem kilometrarna var njutkilometrar! Vinden mojnade. Så jäkla glad jag blev då!

DCIM100GOPROGOPR0314.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Havspaddlarnas blå band, dag 40

Havspaddlarnas blå band, dag 40

Kusön-Ljusnenäset, 19 km
Startade i motvind från Kusön. Nordvästlig vind. 5/s enligt prognos. Mer i verkligheten. Det blev allt tyngre att ta sig framåt. Men paddeltag för paddeltag gick det, om än långsamt. Fick ge upp vid Trollharen. Prognosen lovade till en början sydliga vindar från seneftermiddagen. Tänkte att jag kan slå upp tältet och vila fram tills dess. Lite senare ändrades prognosen och visade fortsatt nordlig vind, men lite svagare. Efter 6 timmar på land fortsätter jag norrut. Vinden hade avtagit, men var fortfarande emot mig så det gick inte särskilt snabbt.
tog sikte mot Tärnaharen och sen Kalvskärsutsida för att sen gå mellan inre och yttre Långharen för att sen gå iland längst ut på Ljusnenäset. Dit kom Anja och hälsade på. Så jäkla trevligt!
Foton: Anja Stigsdotter

Havspaddlarnas blå band, dag 39

Havspaddlarnas blå band, dag 39

Långsandörarna-Kusön, 50 km
Även i morse vaknade jag till en sagolikt vacker morgon och fick se solen leta sig upp från havet. Det var helt stilla. Små små dyningar. Men ingen vind.
Kroppen kändes lite piggare idag mot igår. Igår kändes den väldigt seg. Som havet låg nära på helt stilla kunde jag gå raka vägen från Långsandörarna till Gråsjälsbodan. När vattnet ligger helt stilla upplever jag ibland att det är svårare att ta sig framåt. Så är det såklart inte. Sen gick jag vidare direkt mot Vitgrund. Jag har paddlat på rätt så öppet vatten större delen av dagen. Har kunnat gena då vattnet varit så stilla. Jag gick iland en snabbis på Vitgrunds västra sida och fikade lite innan jag paddlade över till Iggöskaten. Började få lätt motvind.
Väl på Iggöskaten gick jag iland för att luncha. Efter att ha ätit sov jag en stund med flytvästen som huvudkudde. När jag vaknade hade det börja dra in lite dimma. I horisonterna. Packade och fortsatte. Tog sikte på Synskär som syntes som en färgskiftning i horisonten. Men efter en stunds paddlande kunde jag inte längre gå mot någon punkt som jag tagit sikte på då dimma dragit in. Istället paddlade jag efter kompassen. Det är lätt att tappa riktningen utan referenspunkter. Men det gick bra och med någon liten kilometer kvar skingrades dimman och landskapet blev åter tydligt. Jag rundade Gåsholma och paddlade till Kusön där jag tältat i natt. Kroppen känns lite trött så det blir en tidig kväll.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DCIM100GOPROGOPR0279.JPG

DCIM100GOPROG0040295.JPG

DCIM100GOPROG0040298.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA