Dag 1: Larnaca-Dhekeleia, 34 km

European Long Distance Path E4 Cypern
Dag 1: Larnaca-Dhekeleia, 34 km

19 mars 2017

Igår kl. 19.45 landade vi på Larnaca international airport efter vad som kändes som en lång dag. Jag var tvungen att kliva upp vid 04.30 för att hinna med morgonflyget från Östersund till Arlanda. Flyget till Cypern gick inte förrän 14.35 så träsmaken i rumpan fanns redan innan jag satte mig på planet. Planet var överlastat med i huvudsak pensionärer. Men resan gick smidigt, passkontroll och sedan ta sig till flygplatsen närmsta hotell. Kändes lite överambitiöst att starta vandringen redan kvällen i beckmörkret.

Det var ett trevligt, superbilligt, litet lägenhetshotell. Vi hade nog tur som hamnade just där. Hur E4 är som led hade jag ingen som helst aning om och hur Cypern är som vandringsland hade jag om möjligt ännu mindre koll på. Ägaren av hotellet var trevlig och svarade glatt på alla våra frågor. Vi hade också sådan tur att vi fick två stycken kvarlämnade gastuber av honom! Gas är i regel väldigt lätt att få tag i på Cypern. Nästan alla kiosker, matvaruaffärer och bensinstationer har det. Enda problemet är att gängorna på dom tuberna inte passar till mitt primusbrännare.. Men nu löste sig problemet innan det ens hann bli ett problem!

På morgonen packade vi oss samman och tog en taxi tillbaka till flygplatsen för att komma till E4ans ledstart. Trodde vi. E4an startar mycket riktigt vid flygplatsen, men inte vid avgångs- och ankomsthallarna utan helt på andra sidan av flygplatsen, Ca 2 km bort. Så vi fick börja med att leta reda på starten innan vi kunde börja själva vandringen av den led vi tänkt att gå. Jag hade förväntat mig en tydligt utmärkt led. Under ledens första 5 km såg jag inte någon skylt eller markering för den. Kartan vi använder oss av, den enda jag hittat för ändamålet är lite luddig så bitvis var det lite lurigt att hitta rätt väg. Men med lite fantasi och mycket tittande på kartan lyckandes vi hitta något så när rätt på alla labyrinter av asfalts- och grusvägar i Larnakas utkanter.

Vart PCTs vandringsform tagit vägen har jag frågat mig många gånger under dagen. Den är som bortblåst. Att gå på hårt underlag hela tiden känns i höfter, knän och fötter.

Landskapet har ändrats en del under dagen. Vi började att gå längs med Larnakas saltsjö men i huvudsak har vi gått genom öppna landskap. Vi har gått över stora sädesfält som solen ännu inte har bränt bruna så dom är gröna vackra. På flera platser har vi kunnat plocka citrusfrukter vid vägkanterna. Vi gick upp ca 100 höjdmeter till profeten Elias kapell, därifrån hade vi vacker utsikt över Larnakabukten.

Känns i kroppen att det är första dagen på tur! Hittade en bra tältplats vid Dhekelia, valde att inte tälta helt nere vid vattnet utan 100 meter ovanför vid några olivträd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *