Vita bandet dag 37

Vita bandet dag 37
1 km öster om Övre Vinterträsket-Gränssjö, 42 km
Mette bestämde sig för att vända och skida tillbaka. Jag och hundarna fortsatte i 15 minusgrader att skida upp mot Bovallfjället. Temperaturen sjönk ytterligare 5 grader och det började att blåsa rätt emot oss.
Vinden var isande, men den fick snön att dansa längs marken. Det är så vackert att titta på snö som driver i motljus tycker jag!
Bounty vägrade att ens titta upp från pulkan. Men Peak och Vega gick på bra. Jag och Vega drog den stora pulkan tillsammans och Peak den lilla. Innan vi visste ordet av det var vi uppe på 900 möh! Här bytte jag pulka mellan hundarna och kunde därför skida själv utan pulka.
Snön var sträv att åka på och vägen ner till Goevtejaevrrie fick stavarna användas för att inte skidorna skulle stanna. För hundarnas del var det bra med den kärva snön, då pulkorna inte sköt på så mycket då.
Vinden avtog så sakteligen och dagen utvecklades till att bli magisk! Vackra vyer och blå himmel samt krispig luft. Drömmen!
Leden tog oss ner till Ropen och över Abelvattnet sen till Järvoken. 2012 tältade jag vid Järvoken och fick då se en järv på nära håll. Idag såg jag inte ens ett järvspår, men jag mötte dagens enda skotrar. Ett par ripjägare. Dagen har varit så där tyst och stilla som det endast kan vara vintertid. Enda gången jag hörde något var förutom vinden på morgonen dessa två skotrar.
Jag åkte ner till Vaptsjön och följde leden därifrån västerut (den leden finns med på fjällkartor) och skidade längs den till campingen i Gränssjö. Mysig stuga bor vi i här. Tack Gunnar för sponsringen till en innenatt! Vega har sovit som en liten gris hela kvällen och natten (peak och Bounty med).

6 reaktion på “Vita bandet dag 37

 1. Inte många som sett järv i vilt tillstång! Vinter är tydligen inte Mettes grej, tråkigt. Härligt att hundarna och du får vila ut i en stuga! Heja Er!

 2. Här i Kolåsen följer vi er tur med stort intresse. Tanken är att vi ska åka nästnästa vinter – inte tidigare p.g.a. valpköp om några veckor. Om det passar är ni välkomna hit för mat, prat och sköna sängar om så önskas. Hör av er om ni har lust!

  Elisabeth Nygårdh Lundhag och Jan Lundhag i Kolåsen, första huset på vänster sida när man kommer in i byn.

  • Hej!
   Vad roligt att höra att ni följer vår tur. Jag har inte helt bestämt hur jag ska gå vidare söderut än. Men Kolåsen är inte alls omöjligt att jag passerar iom att jag har Storlien som ett delmål! Det vore väldigt trevligt att träffas! Jag hör av mig när jag närmar mig och berättar om vald färdväg!

   Kul också att höra att ni planerar för denna tur! Den är verkligen helt underbar!

 3. Hej Lina! Jag hittade dig till slut 😉 Kunde inte släppa tankarna på dig och hundarna sen vi mötes på Järvoken. Du gjorde min dag! Det strålade så mycket värme från dig fast vi pratade så kort stund! Fick så dålig samvete att jag inte frågade om du behövde nåt, nu när jag vet att du har varit på tur sååå länge. Lycka till på din fortsatta färd genom fantastiskt vinterlandskap!❄ 😊 ❄ / Ripjägare Agnes och Micke och irländsksetter Neo 🐾🐾

  • Hej!
   Så fantastiskt fint att höra från er! Vilken härlig överraskning! Ni var dom enda jag mötte på hela dagen, och jag blev så glad för mötet och samtalet med dig!

   Tack snälla! Och hoppas att ni får njuta av sista veckan med ripjakt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *