Vita bandet dag 43

Vita bandet dag 43
Vågen (Gäddede)-Solum (Norge), 43 km
Överfylld med ny energi efter den trevliga vistelsen med Gunnar och Kersti gav vi oss iväg i morse. Peak var inte det minsta rädd för pulkan, utan var helt som vanligt. Det gladda mig verkligen. Han var pigg och ivrig att komma iväg. Precis som han brukar efter en vilodag. Även Vega kändes taggad på att komma iväg. Bountys pepp på att lämna stugvärmen var däremot inte lika påtaglig.
På hemsidan https://www.snoscooterloyper.no/lierne kan man finns information om skoterleder i Norge. Just den länken går till Lierna kommun som jag skulle in i. På svenska sidan får man gå oledat närapå hela vägen mellan Gäddede och Valsjöbyn. Något jag inte var särskilt sugen på efter all nysnö som kommit senaste dagarna. Därför kändes det mycket bättre att åka på skoterled i Norge!
Men innan vi kom in i Norge skulle vi över både Kvarnbergsvattnet och Björkvattnet. Mitt på Björkvattnet står en flotte med en älg på. Den står där som ett lotteri, där man ska gissa vilket datum den flyter iland. Lite som ett ankrace.
Ungefär vid Lindahls fjällgård började fen norska skoterleden som jag tänkte följa. Den såg ut som en vanlig svensk vinterled med röda ledkryss. Vi följde leden till Kvelia ungefär. Just innan Kvelia i en korsning mötte jag en norsk man på skoter. Jag var osäker om jag skulle höger eller vänster och förklarade var jag var på väg. På gav han mig ett bättre ledalternativ. För om ett par veckor ska flyktingloppet gå. En 42 km lång skidtävling. Man har börjat trampa den rutten med skoter och jag blev rekommenderad att åka den istället för att följa leden, vilket skulle bli ca 5 mil längre. Jag laddade ner spåret för flyktingloppet till mitt kartprogram på telefonen så att jag hade nånting att gå på.
Jag och Vega drog den stora pulkan tillsammans och Peak den lilla. Pulkorna är klart mycket tyngre nu efter all mat som vi fyllde på i Vågen där vi hade en depålåda som väntade på oss. Ganska exakt 300 höjdmeter hade vi att gå upp från Kvelia. Det gick inte fort, men det blev gjort!
Vid Kvernmyran korsade skoterspåret jag följde ett skidspår. Jag bestämde mig för att följa det österut. Visade sig vara ett smart drag då det tog mig hela vägen till Eidesmoen när jag sen växlade till ett spår som gick söderut. Så jäkla perfekt! För nere på Sandsjøen kan vi återansluta till skoterleden som tar oss vidare mot Valsjöbyn. Hittade en trevlig tältplats i skogen. Mysigt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *