Vita bandet dag 8

Vita bandet dag 8
1,5 km norr om Sinotluobbalat-Kamasjaure, 15 km
Vaknade till en grå dag. Precis som igår kunde jag bara se ett par, tre ledkryss åt gången under morgonen. Men det fanns en stor skillnad mot igår, ingen vind! Jag och Vega drog den stora pulkan tillsammans och Peak drog den lilla. Det är mycket mildare ute nu, så även om pulkorna inte flyter uppe på snön så går det iaf lättare som snön inte längre är så trög.
När vi närmade oss renstängslet mellan Sinotluobblat och Sinotjávri började himlen spricka upp. Så även om det inte gick lätt i snön så kändes det lättare när världen blev ljusare och vi fick se vackra vyer. Renstängslet var inte helt lätt att passera. Jag gav till slut upp försöket att öppna det och kröp istället igenom det med hundar och pulkor och allt. Nere vid sjön skidade vi på den istället för att följa leden. Efter ett par kilometer var det dags att vika av från sjön och ansluta till leden igen. Fy fan vad jobbigt det var. Vi skulle gå genom en liten fjällbjörkskog och snön bar inte alls. Att ta sig fram med pulka med snö upp till knäna får mig själv att bli förvånad över mitt vokabulär med svordomar som går genom huvudet. Jag fick skida fram med en pulka först och sen skida tillbaka och hämta den andra. Hundarna fick kämpa väldigt mycket dom med med snö upp till magen. Men inget elände varar för alltid och när vi tagit oss genom fjällbjörkskogen väntade skoterspår(!) på andra sidan!!! Jag blev så glad och fylldes med så mycket ny energi av det! Tre kilometer kunde vi njuta av att ha det spårat sen var spåren helt igendrivna och det blev tungt igen. Tänkte att bara jag tar mig till Kamasjaure idag är jag glad. Men hur tungt det än är och går så är det konstigt hur man ändå tar sig framåt genom att hela tiden sätta en fot framför den andra.
Sista två kilometrarna innan Kamasjaure kom skoterspåren tillbaka och det gick LÄTT att skida för första gången. Så vipps var vi framme vid vindskyddet. Just innan jag kom fram såg jag fem skotrar vid en intilliggande stuga. I vindskyddet fanns tom en plutt med täckning på telefonen och tur var det, för när jag ringde hem fick jag veta att fjällräddningen hade blivit utkallad. Som tur var hann det avstyras nu innan dom hade hunnit ta sig ut. Visade sig att min jäkla SPOT inte fungerat på fyra dygn. Jag har skickat meddelanden från den varje dag och lampan som visar att det gått iväg har signalerat att det har blivit gjort….. Så många hemma har fått vara väldigt oroliga i onödan. Efter samtal hemma gick jag ner till stugan för att säga hej. Skidade med pannlampan dit ner och jäklar vilket mottagande jag fick. Blev sen bortskämd hela kvällen men mat och värme. Det här hade jag inte räknat med när jag vaknade i morse när jag vaknade. Så härligt att slappa en kväll med musik och samtal. Det är möten som dessa som gör en tur och i regel skapar störst minnen att bära med sig efteråt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6 reaktion på “Vita bandet dag 8

  1. Så imponerad 💪, och då menar jag av allt! All denna förberedelse, ordning på packning, orientering, ja ALLT. Skulle gärna göra följe med dig under nån tur. Fy fasen vad jag skulle få lära mig mycket 😍 lycka till på resten av turen 👌🐶🐾❄️

  2. Så fint att få läsa hur din färd varit, hoppas du kommer ifatt de andra så du får sällskap. Härligt att läsa hur fint du tar hand om hundarna. De är dina finaste färdvänner ju. med önskan att allt går väl nu, blev ordentligt orolig när du var ”borta” några dagar, men tänkte ändå att kanske tekniken strulade. Känner dig så pass väl att jag vet du är förståndig nog… Tusen kramar till dig och hundarna

  3. Kul att läsa! Får man fråga vad som gör att du valt rutten nord-syd? Tänker att tvärtom gör mer säker snötillgång, varmare klimat och längre dagar. Men kanske finns andra fördelar med nord-syd?

    • Tanken är att jag ska paddla från Svinesund efter avslutad skidtur 🙂 Man har solen i ögonen men får å andra sidan i regel köra utför i sydsluttningar 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *