Vita bandet dag 25

Vita bandet dag 25
Pårte-Kvikkjokk, 17 km
Vi tog lite sovmorgon i morse, eller vi ställde klockorna på 05.30 istället för 5. Klev upp till en vacker morgon. Klar sikt, men mörka moln som hotade att ge oss snö. Flera av fjällen som vi såg i fjärran när vi kom till Pårte igår var idag dolda.
Vega var väldigt stel igår på kvällen. Men idag på morgonen var hon som vanligt igen. Men jag lät henne inte dra idag på grund av det. Peak drog den lilla pulkan och jag den stora medan Vega och Bounty sprang lösa bredvid. Så roligt att Bounty gått hela tiden själv i tre dagar nu. Eller hela tiden är att överdriva. Men säkert 99 procent av tiden.
Skiddagen började väldigt lugnt över sjön Sjábttjakjávrre. Skönt med tanke på gårdagens etapp som ändå kändes lite i våra kroppar idag. Föret var rätt så hårt. Men som tidigare dagar, lite som ett minfält. Det bär jättebra och när man som minst anar det gör det inte det längre. Det var ganska mycket vatten på sjön mellan isen och snön. Så brakade man igenom så fick man vatten på skidorna som genast bildade en ishinna under dom som den sen byggdes på snö på. Det enda att göra då är att skrapa skidorna så går det bra igen.
Vägen mellan Sjábttjakjávrre och Stuor Dáhtá går genom skog. På kartan en enkel match, men i verkligheten gick det en del upp och ner, men bara lite åt gången. Utan korta stighudar tog jag mig inte framåt, men med dom på gick det bra.
Min kropp började kännas trött redan vid Stuor Dáhtá. Så där pluggade jag i musik i öronen. Tonerna av svensk reggae gjorde att jag kände mig piggare. Det är långt mellan gångerna som jag lyssnar på musik medan jag skidar, men ett bra knep att ta till när orken sviktar. Förkylningen har i stort sett lagt sig, men den smålurar lite fortfarande.
Just innan Unna Dáhtá såg vi en älg korsa sjön. Väldigt spännande att lukta på dess spår tyckte hundarna. Apropå spår så måste det ha varit jobbigt för den att korsa sjön då det var ca 1 dm vatten i alla spår den lämnade efter sig.
Vi skidade på genom skog sen. Föret blev allt trögare och snöfallet kom allt närmre. Vackert när det började falla men pulkorna hade börjat suga fast i snön. Jobbigt. Tur att det började gå nedför mot Kvikkjokk!
Kvikkjokks fjällstation har ännu inte öppnat för säsongen. Men dom lät oss bo i en stuga på gården. Trevligt! Här hade vi även depålådor som väntade på oss. Gött med ny mat och snacks. Men tanken på hur tunga pulkorna skulle komma att bli var lite jobbigare.
Vi lagade massa god mat på kvällen, bla pannkaka på ”stekpannebrödmixen” som jag hade med. Mette har med äggpulver som vi blandade i smeten. Perfekt resultat! Till pannkakorna åt vi den torkade sylten. Eller vi åt den inte torr, men den blir verkligen bra efter blötläggning i hett vatten. Till pannkakorna drack vi lite vitt vin. Lyxigt!
Bounty gick som sagt själv var hela dagen igår. Men på kvällen var hon plötsligt halt och ville inte alls stödja på benet. Men efter några timmar med vila blev hon snabbt bättre. Skönt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rulla till toppen