Om mig

Jag är Lina Hallebratt, Jämtlandstjejen som älskar att vara ute på tur. Allra helst är jag ute på långa turer under lång tid. Det jag älskar med att vara ute på tur är att jag mår bra fysiskt och mentalt och att jag får uppleva så mycket spännande och vackert. Aldrig känner jag mig så levande som när jag är ute i storslagen natur!

När jag är ute på tur står naturupplevelsen och möten med människor i centrum, aldrig tid eller sträcka. Ute på tur upplever jag sällan en människa som en främling utan stannar och pratar med i stort sett alla som jag möter. Under mina turer har jag träffat och slagit följe med människor från alla samhällsklasser (från hemlösa till multimiljonärer), nationaliteter och åldrar under olika långa perioder.

Även om jag inte alltid varit aktiv inom friluftsliv har naturen alltid haft en självklar del av mitt liv, vilket inte är så konstigt när man är uppväxt på en gård på den jämtländska landsbygden. Jag och mina systrar tillbringade otaliga timmar med att bygga kojor i skogen och fram till sena tonåren var hästar ett av mina största intressen.

Fram till år 2006 hade jag inte sovit i tält annat än på Hultfredsfestivalen. Efter att ha börjat folkhögskola 2008 (två folkhögskoleår på Åredalens folkhögskola och ett år uppe i Lofoten på Lofotens folkehøgskole) har tältnätterna emellertid ökat och blivit över 700 stycken.

Det är ingen speciell gren av friluftsliv som jag tycker mer eller mindre om än någon annan. Vad jag gör styrs av naturen och vilka förutsättningar som finns där. Jag försöker vara ute så mycket jag kan vilket de senaste åren resulterat i ca sex månader per år på tur. På min blogg kan ni följa mig i äventyren som blivit min vardag.

Lovaktarens Vega är min mest trogna turkamrat. Vega är med mig i vått och torrt. Hon och jag har ett väldigt speciellt band som är svårt att beskriva. Vega vill vara med överallt. Vega är Bouvier des flandres som gör allt för sina vänner, men ignorerar alla som hon inte känner. Vega är tryggheten själv.

Att lukta på allt är viktigt, speciellt din mat. Men hon avslutar den handlingen i tanken genom att fantisera om den. Ibland glömmer Vega att hon inte är lika liten som sina små vänner, då tycker hon att det är orättvist att de får vara i famnen men inte hon. Då försöker hon att hoppa upp och lägga sig där även hon. Vega återvänder till alla turer hon har varit ute på när hon sover. Hennes drömmar verkar vara mycket spännande. För Vega finns det vare sig problem eller fiender, om andra verkar ha det suckar hon bara djupt. Hon är en äkta norrländsk hippie!

Längre turer vi gjort tillsammans:
-Cyklat från Lofoten till Jämtland
-Sverigerunt-tur på skidor och cykel
-Vandrat Santiago de Compostela
-Vandrat HRP över Pyrenéerna
-Vandrat Via-Alpina över Alperna
-Vandrat GR20
-Cyklat genom Europa
-Vita och Grönabandet

I januari 2013 bestämde Yoda sig för att bli en del av mitt liv. Det gjorde hon genom att flytta in i mitt tält när jag var i El Chorro och klättrade. Sju år som gatuhund tyckte hon räckte, nu ville hon börja leva ett liv som innefattade en varm säng att sova i om nätterna. Även om chocken blev stor för henne när hon kom till Sverige och möttes av -25°C, så blev hon nöjd efter att hon insett att jag kunde sticka varma tröjor till henne.

Yoda är en tjej med extremt mycket skinn på näsan, en som verkligen vet vad hon vill ha och hur hon ska få det. Hon är en tänkare, oftast verkar det som om att hon tänker på något djupt och meningsfullt. Hon har en hemlig talang. Att hitta något intressant i varje ny näsa som hon stöter på. Hennes jaktinstinkt är enorm! Att sova i sovsäcken är ett krav, men hon gillar inte att vara helt täckt. Nosen ska sticka upp, att ha koll på allt runt omkring är ett måste!

Längre turer vi gjort tillsammans:
-Vandrat Santiago de Compostela

Vad jag inte visste när jag tog Yoda med mig hem var att hon var dräktig. Hon fick en kull med tre supersöta valpar den 22 februari 2013. Bounty är en sockersöt flicka, som med sina korta små ben kan gå både långt och länge! Hon är extremt nyfiken och väldigt kaxig, i alla fall så länge det finns någon att gömma sig bakom. Det händer att hon glömmer bort att hon inte är ett lejon… Men kommer oftast på sig själv efter en kort stund!

För Bounty kan det aldrig bli för varmt eller för mjukt. Det spelar ingen roll vilken temperaturen är utomhus, Bounty ska sova så långt nere i sovsäcken som möjligt. Att ligga direkt på marken är nästan detsamma som en omöjlighet. I alla fall om det finns en famn att tillgå, eller ännu hellre Vega. Bounty missar aldrig en chans att krypa upp och lägga sig ovanpå Vega! Bounty är gruppens dramaqueen. Hon vet hur man skapar rubriker och får det man vill genom dem! Bekvämligheten har hon ärvt av sin mor. Vill hon inte gå, gör hon inte det. Då är det bara att plocka upp henne i famnen och bära henne. Oftast har Bounty inte så bra koll, men något hon aldrig missar är var du placerar din smörgås under fikapauserna!

Längre turer vi gjort tillsammans:
-Vandrat Via-Alpina över Alperna
-Vandrat GR20
-Cyklat genom Europa
-Grönabandet

Rulla till toppen