Fjällfararnas vita band, dag 1: Grövelsjön-Rogenstugan, 30 km.

Fjällfararnas vita band, dag 1: Grövelsjön-Rogenstugan, 30 km. 

Startade hemifrån i ottan. Fredrik kom med stora bilen som vi kunde lasta med släde, all utrustning och fem hundar. Plus Bounty förstås. Sen började vi resan ner till turstarten Grövelsjön. Kändes fint att komma tillbaka hit. Kände mig extremt förväntansfull inför vad som komma skulle. Även lite nervös. Vad är det egentligen jag gett mig in på?! Skida med så många hundar. Tror och hoppas att det kommer bli hur underbart som helst! 

Vi började med att lasta ut och göra i ordning allt. Sen åt vi lunch inne på stationen. Jag ställde 100 frågor till Fredrik. Dom flesta av dom har jag ställt flertalet gånger förut. 

Gustav kom och åt lunch med oss och vinkade sen av oss från starten, Väldigt trevligt! 

Släden blev minst sagt fullpackad.. tur att den ska spännas bakom fem starka hundar. Tanken är att jag ska köra nordisk stil. Alltså tolka med skidor efter den. 

Bounty är med. Det här blir hennes fjärde fjällfarar band! Hon har vandrat ett grönt och följt med och sprungit på två vita band tidigare. Peak känns också som lite av en veteran. Det här blir hans tredje vita band. Zeb, Odd och Dolly ska springa med hela sträckan i år är tanken. Peter åker med första veckan, så vi har därför med oss en hund till från starten, Libbie. 

Alla hundarna var extremt taggade i starten. Alla ylade och ville iväg så snabbt som möjligt! Att dom var taggade var nog bra. Det gick relativt lätt första biten mot skoterleden. Men vägen upp mot Långfjället var förstås tung. Men jäklar som hundarna kämpade på! Det tar ett tag att komma in i alla turrutiner. Speciellt nu när så många blir nya. 

Vägen över fjället gick sen bra. Speciellt efter att jag ändrat hundarnas ordning i spannet. Jag hade Peak och Libbie i första led, Zeb i andra led och Odd och Dolly i tredje led från start. Sen ändrade vi ordningen till Peak och Zeb i första led, Dolly i andra led och Libbie och Odd i tredje led. Det fungerade mycket bättre! Det är så häftigt att se hundarna arbete så hårt.

Peter stod på släden idag och jag tolkade. Känns bra med sällskap så här i början tills vi alla kommit in i tutandet. Jag har stått bakom på skidor och lett så att mungiporna nästan frusit fast. Temperaturen har legat på -20 – -15 grader idag och det har varit nära på vindstilla. Så riktigt bra förhållanden! Som skönt var hade nästan alla sjöar frusit på. Misstänker att det tidigare varit mycket vatten på dom. Detta var bara fläckvis ett problem. 

Precis innan Bredåsjön passerade vi en fjällfarare som startade från Grövelsjön igår och som också har siktet på Treriksröset. Eventuellt såg vi också lite tidigare ett par kvinnor som även dom ska skida vita bandet och startade igår. 

Vi kom efter ca 4 timmars skidade/körande fram till Rogenstugan samtidigt som mörkrets inbrott. Vi möttes av doften av rök. I nädstugan mötte vi en tysk herre som ska vara ute och skida en vecka. 

Vi började med att sätta fast alla hundar längs vajern och mata dom innan vi gick in i stugan och pysslade med resten. I natt får Peak och Libbie sova inne i stugan med oss. Så sover Dolly, Zeb och Odd ute på ull liggunderlag från woolpower med täcken på sig.

När allt är så nytt är det lite svårt att få hundarna att äta. Men det brukar gå till sig! 

Är så jäkla glad och nöjd över denna första dag!

Rulla till toppen