Tjeckien: Dag 6

Dag 6: Polen

Vi fortsatte vår resa på söndagsmorgonen in i Polen. I Polen stannade vi till för en 4 timmar lång guidad tur på koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau. En väldigt känsloladdad tur med många intryck. Utställningen som visas på museet är i lägrets originalbyggnader, vägarna som man går längs är även de original. Guiden berättade om vad alla byggnader använts till, vi gick genom den välkända porten ”arbeit macht frei”, inne  i en av byggnaderna visades tomma, använda Zyklon B-burkar. I en annan monter visades 2 ton med äkta mänskligt hår. Det hade blivit rakat av fångarna, för att sedan sändas till Tyskland för att användas i textilindustrin. Detta enorma berg av hår är en bild som inte kommer att försvinna från min näthinna i det närmaste, kanske någonsin. Likaså bergen med resväskor, alla märkta med ägarens namn och de 20’000 par skor som fanns i en annan monter. 

Med buss tog oss sedan vidare till Birkenau, som var det största förintelselägret (4 stora gaskammare och krematorier). Det är betydligt större än Auschwitz I som även det är jättestort. Tanken var att det skulle uppföras 600 byggnader där, 300 av dem var byggda vid krigsslutet 1945. Ca en miljon trehundra tusen personer deporterades till Auschwitz, omkring en miljon etthundra tusen av dem kom inte ut därifrån med livet i behåll. 90 % av dessa var judar.

 Flera kända filmer utspelar sig på Birkenau, bland andra schindler’s list.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *