Dag 16: vägen till Adonis Bath-Paphos International AirPort, 42 km

European Long Distance Path E4 Cypern
Dag 16: vägen till Adonis Bath-Paphos International AirPort, 42 km

3 april 2017

Vi började med att gå till själva Baths of Adonis, men grindarna dit var ännu stängde så det enda vi såg av det var en stor vit staty sticka upp. Vi gick vidare och gick uppåt, uppåt och uppåt kändes det som till Koili.

Vi går igenom stora olivplantage, citrusplantage och odlingsmark på vår väg vidare mot turens slutmål. Stannar till vid ett microbryggeri. Leden slingrar sig fram fram till Moro Nero. Det var betydligt mycket mer kuperat mot vad jag räknat med. Från Moro Nero blir det mer lättgått, dom sista kilometrarna från Moro Nero ner till Medelhavet gick E4an längs med och delvis i en bäck. Sista sträckan fram till flygplatsen följer E4an flygplatsens gränsstängsel och går längs havet på vackra stenstränder. Vi nådde Pafos flygplats på kvällen den 16:de vandringsdagen efter 550 km vandring.

European Long Distance Path E4 över Cypern är en vandringsled jag kan rekommendera till alla som vill vandra en kortare långtur. Det faktum att den går mellan två flygplatser och gör den på så sätt väldigt lättillgänglig gör att det är förvånade att inte fler vandrar den. Under tiden vi var här mötte vi inte någon annan som vandrade längs leden och i flera av dom byar vi passerade kände inte byborna till att leden fanns. Det finns många skyltar uppsatta som visar åt vilket håll man ska gå, men inte tillräckligt många för att man ska kunna följa enbart dom. Vi använde oss av en vandringskarta på skala 1:100’000 och tog ibland hjälp av GPS då kartan enbart visade en väg, när det i verkligheten fanns en myriad av vägar.

Leden växlar mellan att gå längs stränder, genom urbaniserade områden, blomstrande ängar, små pittoreska bergsbyar, skogar och över berg. Så här års kantas den ofta av blomstrande mandelträd och citrusträd fulla av mogen frukt.

Mat och vatten är lätt att hitta längs vägen. I regel kan man fylla på vatten från kranar flera gånger dagligen. Vi hade även med vattenreningstabletter som kom till användning vid några få tillfällen. Nästan dagligen passerar leden en restaurang, ett fik eller en mataffär.

För att sammanfatta; Man kan landa, man kan vandra, man kan lyfta.

Scroll to Top