Resa med hund

Vega och Bounty ska resa med mig till Karpaterna för att vandra. Att resa med hund kräver en del planering och förberedelser. Här är en lista på saker som kan vara bra att tänkta på:

1. Ta reda på införselreglerna som gäller för det land du ska resa till. (Ex, vilka vaccinationer som krävs). Det kan du göra på landets ambassad.
2. Kräver landet du ska resa till att djuret har pass? Ett pass ordnar du enkelt hos din veterinär. Glöm inte att kontrollera så att alla uppgifter i passet stämmer och att alla uppgifter som landet du besöker kräver att du har finns i det.
3. Ta reda på vad som gäller för att ta med hunden till Sverige igen. Det kan du läsa på jordbruksverkets hemsida.
4. Alla hundar i EU måste vara chipmärkta (ID-märkta).
5. Vilka sjukdomar och parasiter finns i det land du kommer att besöka? Behandla hunden mot det. De flesta länder kräver att hunden är vaccinerad mot Rabies.
6. Finns du registrerad på www.DjurID.se? Om inte se till att vara det! Om hunden ex skulle springa bort under din resa kan polis hitta dina uppgifter där.
7. Hunden ska anmälas hos tullen när du passerar en landgräns.
8. Kolla upp vilka regler som gäller för att djuret ska få vistas i landet. Ex. det finns hundraser som är förbjudna i en del länder. Ska du gå genom skyddad natur? Se till att kolla upp så att det inte är hundförbud i naturreservat och nationalparker du kommer att passera. Kan man åka kollektivtrafik med sin hund? Gäller i så fall speciella regler? Många länder kräver ex att hundar måste ha munkorg för att få åka med.

 

Rulla till toppen