Vita bandet – tur start

Bilens termometer visade att det var -35 grader kallt ute när vi kom fram till båtbryggan i Kilpisjärvi. Med fingrar som snabbt blev stelfrusna monterades skaklar på pulkorna och hundarna kläddes med sockor och täcken. Bounty bäddades ner i sin sovsäck i pulkan och vi blev redo att starta skidturen mot Vita bandets start(/mål punkt beroende på vilken riktning man väljer att skida).

Stepan som hade varit så fantastiskt vänlig att skjutsa upp oss vinkades av. Lite väl ivriga att få starta hann vi aldrig ge honom någon avskedskram.

Jag pälsade på mig nätunderställsbyxor, ullmamelucker med windstopper, skalbyxor och primaloftbyxor nedtill för att inte frysa. Upptill hade jag en sportbh i ull som min mobiltelefon fick flytta in i, nätunderställströja, ytterligare en underställströja i ull, skaljacka och på det en dunjacka. På huvudet hade jag en rånarluva och en tjock ullmössa som jag knöt under hakan.

Kinderna färgades snabbt röda och ögonfransar som ögonbryn blev vita av frost. Men kylan till trots njöt jag av varje meter, så lycklig över att äntligen vara på vintertur igen! Även om det var väldigt kallt ute kunde jag gå utan att frysa, men jag tog det väldigt lugnt. Kylan gjorde att det rev i lungorna om jag ansträngde mig för mycket.

Framme vid Golddaluokta började det bli mörkt så jag fick plocka fram pannlampan. En magisk känsla att få skida under en himmel med miljoner stjärnor! Vi skidade på till Kuokkimajärvi ödehus (Guohkkemajärvi) som jag även sov i 2015 när jag startade mitt vita band. En väldigt mysig timrad stuga som blev uppfräschad 2014. När jag hängde upp termometern inne i den visade den att det var -24 grader där inne. Tog sin lilla tid att få upp någon värme. Men vid ett på natten passerade termometernålen 0-sträcket. (Jag ställde väckarklockan så att jag kunde fylla på eld i kaminen hela natten).

Till middag lagade jag till en av rätterna som jag torkat; risotto med belugalinser, karljohanssvamp, soltorkade tomater och cashewnötter. Innan jag åkte ut rev jag parmesanost så att jag kunde få till rätten lite lyxigare. Blev jäkligt gott!

På senkvällen var jag ute och kollade på ett norrsken som dansade över himlen. Sagolikt vackert. Månen sken så starkt att jag kunde se alla kringliggande bergen tydligt. Mäktig känsla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4 reaktioner på ”Vita bandet – tur start”

  1. Följer er på resan, och tycker det är intressant! Skulle vara fint att höra om hundarna också, hur dom är, vad dom äter, hur ni kompar i lag. För mej som hundintressrad är det mycket erfarenheter att ta till vara av andra! Lycka till kram till voffs!

    1. Vad roligt att du följer med! Tack för input, ska försöka skriva mer om hundarna! Stor kram till er!

  2. Hur går de? Är det fortfarande svin kallt? Har inte sett någon uppdatering sedan den 23?!

    1. Hej! Min SPOT slutade att fungera en period utan min vetskap. Men allt är bra med oss! Vi har haft det väldigt kallt men det har fungerar bra.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen