16/4-15 Valsjöbyn-Långtjärnen

16/4-15 Valsjöbyn-Långtjärnen

Dag 56
Gårdagens mastodont pass var det första jag kände  av när jag vaknade i morse. Stel och allmänt trött. Alla vädergudar verkade ha verkat å våra vägnar under natten för marken utanför vandrarhemmet var nu helt vitt istället för brunt som det var när vi kom fram. 
Det verkar som att vi kom till Valsjöbyn vid precis rätt tidpunkt för alla andra ”vita-bandare” som jag mött som passerat där har pratat om snöbrist. Vi hade barmark våra sist kilometer igår så dagen överträffade helt klart min förväntningar! Vi skidade ner till Rengen som vi kunde skida över helt problemfritt. I helgen hade sjön varit täckt med övervatten. Så även det var en positiv överraskning! Vi följde skogsbilvägar upp till Skogsjön. Trots att det var relativt brant kunde vi gå utan stighudar eller valla, receptet till det klabbsnö…. Denna klabbsnö som sätter sig som ett hårt packat klister på allt.. Inte en meter får man gratis när det bara klabbar. Staka och skjuta ifrån både uppför och nerför. 
Efter ett några timmars skidande slutade det att klabba och började att suga fast istället. Snön började vara väldigt rutten och bar bara där det fanns gamla skoterspår. Vi kunde skida på längs skogsbilvägen som löper parallellt med Kingen hela vägen till Lill-Kingens sydsida. Där möttes vi av en plogad grusväg. Vi tog över pulkorna till andra sidan och drog dom sedan i diket tills vi passerat Stensjöån. Över själva ån fick bära pulkorna. 
Vi följde leden upp in i Oldflån-Ansättens naturreservat. Hela dagen har vi haft aprilväder. Snö, regn och solsken. Sena eftermiddagen blev både föret och vädret perfekt! Vackra solbelysta fjällformationer! Magiskt! Vi slog upp våra tält vi Långtjärnen. 

Rulla till toppen