Dag 8: Lazanias-Stavros Agiasmati, 33 km

European Long Distance Path E4 Cypern
Dag 8: Lazanias-Stavros Agiasmati, 33 km

26 mars 2017

Att det skulle vara byte till sommartid i natt hade jag och min kropp ingen som helst aning om. Blev därför lite förvånad när jag vaknade en timme senare mot vad jag brukar göra.. Efter att ha ätit frukost och sagt adjö till dom trevliga byinvånarna i Lazanias gick vi mot nästa pittoreska lilla bergsby, Fikardou. Eller först gick vi lite fel, missade en liten avtagsstig som inte hade någon skylt men insåg snart vårt misstag och kunde leta reda på den rätta stigen som slingrade sig upp på gammal stig längs med låga stenmurar som bildar små terasser på dom branta bergssluttningarna.

I Fikardou stannade vi till för en fika. Fikardou är ytterligare en pittoresk liten pärla i Cyperns bergsvärld. Väldigt mysig by med liten kyrka och ett café (inte ett gubbcafé) och mycket gamla kullerstens gränder.

Jag fick lite ”Törnrosdalen”-känsla när jag vandrade ut från Fikardou mot Agios Epifanios. Stannade vid en gammal bro och badade, härligt (om än iskallt vatten).

Vandringen flöt på bra fram till Panagia. Därifrån följde den asfaltsväg några kilometer, vilket räckte för att döda mina fötter. Vi vek av från väg 906 och skulle börja leta oss uppåt igen, tyvärr insåg vi efter att ha vandrat ett stycke att vi missat en korsning och hamnat 3 km fel. Alternativen blev att gå tillbaka eller leta sig upp för brant bergssida till den rätta vägen då vägen vi följde tog slut. Vi valde det senare. Ett svettigt och rätt så jobbigt avslut på dagen innan vi kom fram till kyrkan Stavros Agiasmati.

Scroll to Top