Dag 9: Stavros Agiasmati-Troodos, 34 km

European Long Distance Path E4 Cypern
Dag 9: Stavros Agiasmati-Troodos, 34 km

27 mars 2017

Dagen börjar med mycket vacker vandring längs naturstig från UNESCO-skyddade Stavros Agiasmati till ett annat UNESCO-skyddat kloster, Planagia Araka. Byn Lagoudera som Planagia Araka ligger var en idyllisk bergspärla full av mandelträd som stod i full blom. Det är fascinerande hur dom byggt upp dessa små byar. Husen står tätt tillsammans och varenda kvadratmeter som kan nyttjas till odling har man fixat så att den blir brukbar. Odlingsplatåer längs branta bergssidor.

I bergsbyarna har vi inte sett några gubbcaféer, där finns istället små coffeshops. Vi gick till en sådan som drevs av en liten och gammal gumma. Alla skyltar var på engelska, gumman pratade däremot bara grekiska. Men på något vis förstod vi varandra ändå. Gummorna i dessa byar är så söta som bara gamla gummor i huckle kan bli.

Vi letade oss vidare längs kuperade stigar och jeepvägar tills vi nådde Platania. Just innan Platania fick vi se våra första mufflonfår. Dock inte i det vilda där dom också finns utan i ett hägn som leden gick intill.

Från Platina gick det allt mer uppåt på slingriga vägar och stigar. Dagens högsta punkt blev 1750 möh. Cyperns högsta berg är Olympos, 1952 möh. Närmare 2000 meters stigning totalt för dagen kändes i benen!

Dagens slutmål blev skidorten Troodos.

Scroll to Top