Dag 11: Kaminaria-Kapká, 38 km

European Long Distance Path E4 Cypern
Dag 11: Kaminaria-Kapká, 38 km

29 mars 2017

Kaminaria visade sig vara en by med fler kyrkor än invånare. Eller vi såg i alla fall fler kyrkor än människor under tiden vi var där.

Leden startade med att gå uppför på jeepväg längs en bergssida. Även här har man byggt upp odlingsmöjligheter på dom platser det gått. Dock har det i regel varit för brant så det kändes ganska vilt. Hur mufflonfåren bär sig åt för att ta sig upp och ner för dessa sidor är för mig en gåta.

Några mufflonspan senare vände så leden och det började gå nedför in i en dalgång. Till en början väldigt bergigt landskap. Längre ner blir det allt lummigare.

Det vänder sen än en gång och börjar gå uppåt igen, nu mot Milikouri. Även denna lilla bergsby kändes rätt så död. Inga människor syntes till och restaurangen/caféet som vi tänkt fika på var stängt. Istället fortsatte vi att gå upp mot klostret Panagia tou Kikou som visade sig vara en riktigt turistmagnet. Flera busslaster med ryska turister var på plats.

Efter att ha gått runt lite på klostret som är känt för att göra bra rosenvatten samt vin fortsatte vi vår vandring. Till en början nån kilometer uppåt men alla uppförsbackar har ett slut och vänder och blir till nedförsbacke. På väldigt slingrig grusväg med branta sluttningar gick vi nedåt i ca 10 km in i en dalgång. Bergen här är väldigt veckiga så på 10 km hinner det bli många svängar. I slutet av vägen korsar man en bäck och leden vänder och börjar gå nordväst igen efter att ha gått i huvudsak söderut i många kilometrar.

Mina fötter är inte dom mest lämpade vandring. Jag går inåt med dom väldigt mycket och nu och då bestämmer dom sig för att vika sig utåt. Jag trampar alltså snett. I regel går det rätt så bra, det bränner till men det blir inte mer än så. Idag vek sig en foten så mycket att jag ramlade, och denna gång brände det inte bara till. Foten svällde och nu har jag ont. Inte så pass att jag måste avbryta turen, men tillräckligt för att det ska störa.

Scroll to Top