Cykel mot svarta havet dag 76

Cykel mot svarta havet dag 76
Mellan Backi Monostor och Sombor-Bogojevo, 71 km

Även denna natt var kall men otroligt vacker. Vakna pga kylan ett par gånger och kokade då om vattnet i mina flaskor. Himlen var helt stjärnklar och inte åt något håll fanns ”naturliga” ljuskällor. Det var ännu minusgrader när jag hoppade på cykeln, men timme för timme steg temperaturen med flera grader och som varmaste hade jag 7 grader varmt idag. Dagen var disig och molnig. Men det var verkligen skönt med värmen. Helt vindstilla.

Jag kom bara en kilometer innan jag blev jagad av dagens första hund. En riktig bjässe som låg utanför en tomt och vaktade. Han såg inte särskilt snäll ut. Han sprang bakom och bredvid kajaken och gläfste i hundra meter, sen vände den hem. Detta upprepades vid två andra tillfällen idag.

Få saker för mig att bli så ledsen i själen som djur som far illa. Magra hundar som strosar runt och letar mat tillhör den kategorin. Det finns det mängder av här i Serbien. Många av dom är såklart även skadade.

När vi kom fram till Sombor fick Bounty springa själv då det fanns en cykelbana genom staden. Jag är imponerad över min lilla skrutt som springer snällt bakom cykeln och lyssnar snällt på kommandon som stanna, höger och vänster. Hon ignorerar alla människor som vi möter och håller sig i närheten. Det är som att hon fattar att på en cykelväg mitt ute i ingenstans finns utrymma att springa fritt medan man måste hålla dig nära i städer och samhällen.

Något jag sett vid flera tillfällen här i Serbien är män som går i slyn vid vägkanterna och samlar ved som sen transporteras hem på cykel.

Även Serbien finns det skyltar som markerar ut Eurovelo-leden. Men dom sitter inte lika tätt som i tidigare länder. En annan skillnad är att skyltarna här har ett litet visdomsord längst ner. Alla skyltar har olika.

I natt tältar jag på en camping.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *