Vita bandet 2020, dag 30

Vita bandet 2020, dag 30
Roggenjárga-Coagesjávri, 42 km

Jag måste erkänna jag jag hade hoppats på att få en lätt skiddag över Torneträsk. Lite som en vilodag, fast i rörelse. Men det blir sällan som man tänkt sig. Under natten snöade det. Ett riktigt surt och tungt snöfall som lade sig som en några centimeter tjock matta på isen. Snön klabbade under skidorna och skuvades framför pulkan. Till en början var dagen så grå att det var svårt att hitta punkter att navigera mot då gråheten åt upp allt. Konturer, fjäll, ja allt var dolt i gråheten.

Jag och Peak drog pulkan tillsammans. Bounty valde ofta att krypa ner i den för att undkomma regnet. Skurar kom och gick under hela dagen fram till eftermiddagen. Då blev det ihållande.

Om det var tungt att ta sig över isen så var det inget mot att ta sig från Láimoluokta till leden vid Coagesjávri. Snön var bottenlös. Var inte överhuvudtaget och var fläckvis helt försvunnen.

När vi nådde sjön, skidat över den och kommit på leden så slog vi läger. Både hundarna och jag var trötta. Just som vi kröp in i tältet tilltog regnet. Det är rätt så mysigt att ligga och lyssna på smattret mot tältduken.

Rulla till toppen