Vita bandet 2020, dag 3

Skidtur, dag 3
strax norr om Hållan-Fältjägarstugan, 43 km

Natten var rätt så lugn. Men lagom tills det var dags att kliva upp så blåste det upp. Att packa ihop lägret i vind är inte det roligaste. Man får vara väldigt försiktig så att inget blåser iväg på väg från tält till pulka. När det var dags att ta ner tältet så fick jag sitta på det medan jag packade ihop det för att inte det skulle få för sig att blåsa iväg eller fladdra för mycket.

Vinden avtog något när vi skidade iväg. Men efter några kilometer blåste det upp igen. Att vinden avtog berodde på att den bytte riktning. Nu fick vi den snett bakifrån och jäklar vad den sköt på! Det blåste så mycket att jag blåste omkull vid ett tillfälle. Min plan var att gå uppe på fjället förbi Bruksvallarna och Ramundberget. Men när vinden kom så bestämde jag mig för att åka ner till Bruksvallarna istället för att skida i dalgången. Visade sig vara ett bra beslut. Där nere var det i det närmsta vindstilla! Så på perfekt preparerade skidspår kunde jag skida hela vägen från Bruksvallarna till Ramundberget och vidare mot Klinken. Solen värmde gott så kunde skida i enbart underställ. Peak drog sin pulka som en kung! Han är så duktig! Bryr sig inte om mötande hundar eller skidåkare. Han går lös med pulkan och kollar hela tiden var han har mig.

Strax efter Ramundberget går en vinterled upp till Svaaletjahkke. Men som skoteråkning inte är tillåten på den så bestämde jag mig snabbt för att skippa den. Skida lite längre för att ta skoterleden dit istället. Från Klinken upp mot vindskyddet Svaaletjahkke går det rätt så brant uppför i ca 200 höjdmeter. Då tog jag av mig skidorna. Fäste dom på pulkan och kopplade på mig selen och fäste den vid draget. Så drog Peak och jag upp pulkan tillsammans. Det fungerar superbra!

Nästan framme vid vindskyddet blåste det upp. Medvind som tur var. Det blåste så hårt att jag trycktes framåt trots uppförsbacke. Nedför var sen jobbigare att åka med vinden som tryckte på och skare som brast. Sen väntade en uppförsbacke till Fältjägarstugan. Stf har stängt alla stugor för säsongen pga Corona, men man får övernatta i dom vid nödfall. Med tanke på viden så bestämde jag mig för att stanna här.

1 reaktion på ”Vita bandet 2020, dag 3”

  1. Marita Lövström

    Du säger att Peak inte bryr sig om andra hundar och jagar inte heller, är han möjligen kastrerad eller är han så bra ändå?

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top